Fisk-tv blir verklighet vid Slussen

En tv monitor visar hur fiskar simmar vid Slussen.
Via tv-skärmen kan man följa fiskarnas vandring upp till Mälaren.

I framtiden får fiskarna sitt eget TV-program vid Slussen. Deras färd från Saltsjön till Mälaren kommer att gå att följa via en tv-monitor vid Kornhamnstorg.

Nu är Projekt Slussens lösning för hur fiskarna ska ta sig från Saltsjön till Mälaren klar. Den gamla Nils Ericson-slussen byggs om till fiskvandringsled.

– Flera lösningar har utretts för att göra det möjligt för fiskarna att ta sig från Saltsjön in i Mälaren. Ett förslag var att bygga en led vid Norrström men det skulle bli alldeles för kostsamt. Nu kommer istället den gamla stensatta Nils Ericson-slussen från 1850 till användning, säger Gunnel Wikenholm, projekteringsledare vatten, Projekt Slussen.

Fiskevandringsleden ska byggas inne i den gamla slusskanalen som ligger närmast Gamla stan och även om det dröjer ett par år innan fiskarna kan börja använda kanalen så har arbetat redan påbörjats.

– Vi har börjat skapa en slänt vid ingången i Saltsjön. Fiskarna gillar att söka sig fram längs botten så slänten ska hjälpa dem att hitta rätt. Sedan känner de doften av Mälarens vatten och kan orientera sig in i kanalen.

Inne i själva kanalen kommer en ny botten att byggas upp för att minska lutningen och strömmen. Här och var kommer också lite större stenar att placeras ut så att fiskarna kan vila sig bakom dem. Eftersom kanalen är överbyggd kommer även belysning att installeras. Fiskarna gillar nämligen inte att simma i mörker och föredrar skymningsbelysning.

– Det är främst fiskar som till exempel abborre, gös och gädda som kommer att simma här, alltså fiskar som inte är så bra på att simma i stark motström. Tanken är att locka mer fisk till Mälaren för att öka och förnya beståndet där.

I slutet av kanalen sitter kameran som filmar fiskarnas simtur. Fiskarna som passerar räknas också för att håll koll på hur många som tar sig in i Mälaren. I anslutning till tv-skärmen kommer det också att visas information och statistik om de olika typerna av fiskar som tar sig fram här.

Läs mer om Slussens ombyggnad

Publicerad
Uppdaterad