Byggstart för Stockholmshusen – Rågsved först ut

Glada människor klipper band framför vepa.
Fotograf: Gustaf Kaiser

Samarbetsprojektet Stockholmhusen ska hjälpa till att få fart på byggandet av hyresrätter i Stockholm genom att halvera byggtiden för hyreslägenheter och sänka produktionskostnaderna. Idag satte Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd (V) och Karin Wanngård, finansborgarråd (S) tillsammans med fjärdeklassarna Guled och Filip från Snösätraskolan spaden i marken för de första hyresrätterna som byggs i Rågsved.

Stockholmshusen är ett samarbete mellan stadens förvaltningar och bostadsbolag, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Förhoppningen med Stockholmhusen är att bygga mellan 3.500 och 5.000 hyresrätter fram till år 2020. Bengt Rehn, projektkoordinator för Stockholmshusen, inledde med att berätta att syftet med så många involverade är att utveckla byggprocessen tillsammans för att möjliggöra att den halveras från åtta till fyra år.

Ann-Margarethe Livh (V) framhöll vad Stockholmshusen innebär för Stockholms invånare:
– Dels innebär det här att Stockholm får en ny årsring, precis som 50–60-talshusen. Men framför allt så kommer det här innebära att stockholmarna får väldigt många fler bostäder.

Karin Wanngård (S), konstaterade att för att nå bostadsmålen i Stockholm fram till 2030 behöver många fler hyresrätter byggas:
– Stockholmhusen är ett fantastiskt projekt där vi kan visa att det går att med bibehållen kvalitet bygga så att nyproduktionshyran blir billigare. Och det är det som vi behöver komplettera bostadsmarknaden med.

70 hyreslägenheter i Rågsved

70 nya hyreslägenheter börjar nu byggas längs med Bjursätragatan i Rågsved. Bostadsbolaget Familjebostäder som bygger dem.
– Vi har redan ungefär 900 lägenheter i Rågsved och vill fortsätta utveckla det här området. Det här är ett bevis på att vi vill satsa i Rågsved, berättade Anette Sand, vd för Familjestäder.

Fjärdeklassare tog första spadtaget

Fjärdeklassarna Guled och Filip från Snösätraskolan i Rågsved lämnade över hälsningar från skolans elever till framtidens stockholmare om hur det är att bo i Rågsved idag och hur de tror det blir i framtiden. Hälsningarna kommer bevaras i stadsarkivet. Ceremonin avslutades med en bandklippning som symboliserade den halverade byggtiden för nya hyresrätter som satsningen ger.

Läs mer om Stockholmshusen

Publicerad