Södra Skanstull vann planpriset

Visionsbild av den nya gatan Diagonalen, White arkitekter.
Visionsbild av den nya gatan Diagonalen, White arkitekter.

Planprogrammet Södra Skanstull vann årets planpris som nyligen delades ut av Sveriges Arkitekter.

Planpriset är Sveriges Arkitekters pris för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad, och delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel. Av årets fyra nominerade var två från Stockholm: Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och Södra Skanstull. Och vinnare blev alltså Södra Skanstull.

Juryns motivering löd: ”Den omsorg om människorna på platsen som ligger till grund för planprogrammet för Södra Skanstull ger det en stark lokal förankring. Det blir trovärdigt att dess stadsbyggnadsstrategi leder till en dynamisk och levande stadsmiljö av stort värde för att på sikt utvidga Stockholms innerstad mot söderort. Utmaningen att läka staden i den här typen av ytterst komplexa miljöer blir allt vanligare i våra städer. I Södra Skanstull har Stockholm lyckats visa att det kan vara möjligt”.

Södra Skanstull

Södra Skanstull är ett planprogram för området mellan Ringvägen och Årstaviken på Södermalm. I området ligger bland annat Eriksdalsbadet, klubben Trädgården, Badmintonstadion och Folksams kvarter. Genom området löper tre stora broar och området präglas av stora höjdskillnader och en mångfald av miljöer och verksamheter. Samrådsförslaget innehåller cirka 750 lägenheter, publika lokaler, nya lokaler för idrott samt publika rum som torg och parker.

Fakta om planpriset

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Priset går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Stockholm har tidigare vunnit 2006 med Vällingby Centrum och 2010 med Liljeholmstorget.

Här kan du läsa mer

Publicerad
Uppdaterad