Skulptur av Beth Laurin i Vårberg

Nu på torsdag invigs skulpturen "Uppåt" i Vårbergs centrum. Den är 130 cm hög och gjuten i brons. Det är en temporär placering men enligt Stockholm Konst en symbolisk start på den mångmiljonsatsning som väntar.

Skulpturen har tidigare stått i Observatorielunden och placeras nu i Vårberg ett par månader. Det är pengar från utvecklingen av Hagastaden som möjliggjort satsningen på konstnärlig gestaltning i Fokus Skärholmen. Vad det kommer att bli är inte klart och just nu pågår dialog med lokala aktörer i Vårberg och en internationell konsttävling väntar. Ett antal konstnärer som får möjlighet att skissa på förslag kommer att väljas ut av en jury. Förhopningsvis kan vinnaren presenteras till sommaren.

– Vår ambition och förhoppning är att den framtida konsten skall förankras hos både medborgare och platsen, att alla ska bli nöjda och inse konstens underbara kraft i stadsutvecklingen, säger chefen för Stockholm konst, Mårten Castenfors.

Skulpturen Uppåt

Beth Laurins skulptur "Uppåt" är en förstoring av en mindre skulptur från 2006. Skulptur I, som den då kallades, var en i en serie om fyra med olika uttryck för känslotillstånd. "Uppåt" är den enda som förstorats men annars har flera nygjutningar av de mindre gjorts genom åren och sålts till privatpersoner. Förstoringen beställdes av Stockholm konst och gjordes 2015 av Beth Laurin med assistans av skulptören Niclas Malmström.

Konstnären Beth Laurin

Beth Laurin är född 1935 och utbildad vid Konstfackskolan och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon debuterade på Galleri Mejan 1974 och har genom åren haft en rad offentliga uppdrag, till exempel Roligt i tuben, en bildserie från 2008-10 i Slussens och Fridhemsplans t-banestationer. 2009 visades en stor retrospektiv på Konstakademien och i år har hon fått ett av Stockholms stads kulturpriser. Priset delades ut i Stadshuset den 18 augusti.

Bild på Beth Laurins skulptur Uppåt på väg till Vårberg
Bild på Beth Laurins skulptur Uppåt på väg till Vårberg
Publicerad
Uppdaterad