Invigning av vattenkonstverk på Storängstorget och vårmarknad  den 7 maj

Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden. Bild: Exploateringskontoret

Söndag den 7 maj invigs vattenkonstverket på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden. Samtidigt passar områdets butiker och serveringar på att flytta ut på gatan för en vårmarknad. En mängd aktiviteter ordnas på och runt torget på söndagen.

Klockan 13.00 invigs vattenkonstverket av Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd. Konstnären Jeppe Hein samtalar om verket med Stockholm konsts chef Mårten Castenfors. Det blir högtidlig klippning av sidenband med trummor, trumpeter och körsång av Engelbrekts Unga Röster.

Vattenkonstverket består av fyra cirklar i marken som sprutar upp vatten och bildar väggar som växlar mellan högt och lågt enligt ett bestämt schema. Konstverket är tänkt att vara en del av vardagslivet där publiken spelar en aktiv roll.

Stadsdelens kultur- och idrottsföreningar samlas av Östermalms stadsdelsförvaltning som berättar om sin verksamhet i Hjorthagen. Polisen och biblioteket är på plats med polisbil och läshörna. Det kommer att bli guidade stadsvandringar, både genom den framväxande miljöstadsdelen och genom det historiska Hjorthagen.

Stadsbyggnadsprojektet Norra Djurgårdsstaden berättar om kommande utveckling i Hjorthagen, Gasverket, Ropsten, Värtahamnen och Loudden. Stockholm Vatten och Avfall är på plats med Popup Återbruk för att samla in kläder och prylar för återbruk. Miljöförvaltningen tar med sig klimatvåg och elcyklar, klimatkokbok och klimatsmarta tips för hemmet.

Mer information om programmet finns här.

Vårmarknad samlar stadsdelens butiker

Det är tredje året i rad som vårmarknaden arrangeras i Norra Djurgårdsstaden. Torget är däremot nytt och det är första året som Blomsterverket arrangerar.

Sjutton butiker deltar och dukar fram vårens erbjudanden. De lokala serveringarna kommer att sälja något ätbart. Det blir tävlingar, leksakslotteri och barnaktiviteter. Blomsterverket själva kommer att sälja uteväxter våren till ära och ordna barnaktivitet i form av småbordsdekorationer.

– Det ska bli riktigt roligt att få träffa alla verksamheter som samlas på söndag och få möjlighet att skapa nya kontakter och gemenskap i området, säger Rebecka Morger och Michaela Adolfsson som driver Blomsterverket.

Publicerad
Uppdaterad