Interiör Stockholmsrummet som visar en del av modellen i golvet.
Foto: Fredrik Persson

Stockholmsrummet

Välkommen till Stockholmsrummet i Kulturhuset. Här visar vi det växande Stockholm med 3D-kartor, digitala rundturer och den stora modellen över staden. Stockholmsrummet arrangerar även föreläsningar om en stad i utveckling. Vi ligger i Kulturhusets bottenplan med ingång från Sergels Torg, under fontänen.

Öppettider

 • Öppettider

  Öppettider

  Vardagar har vi öppet klockan 10.00–19.00 och helger klockan 11.00–16.00.

 • Hitta hit

  Hitta hit

  Stockholmsrummet ligger i Kulturhuset, på bottenplan med ingång från Sergels Torg. Adressen är Sergelgången 31.

 • Kontakt

  Kontakt

  Telefon: 08-508 266 30
  E-post: stockholmsrummet@stockholm.se

Utställningar

Permanent utställning

I Stockholmsrummet berättar vi om hur och varför staden växer. I golvet finns en över 60m2 stor modell av Stockholm, där både befintlig och planerad bebyggelse finns med. I övriga utställningen kan man bland annat gå i en Virtual Reality-version av nya Årstafältet samt titta på 3D-flygbilder av hela Stockholms stad, både ovan och under mark. Vår personal berättar också gärna mer om aktuella och kommande stadsbyggnadsprojekt runt om i Stockholm.

Temporär utställning

I en alltjämt växande stad ställs det stora krav på en fungerande infrastruktur. I utställningen "Framkomlighet i Stockholmsregionen" berättar Trafikkontoret, Trafikverket, Trafikförvaltningen (SLL) och Förvaltningen för utbyggd tunnelbana (FUT) om nuvarande och pågående infrastrukturprojekt samt hur man arbetar övergripande med dessa frågor.

Utställningen pågår fram till 30/5 2017.

Kulturnatten 29/4

Stockholmsrummet har öppet under årets Kulturnatt och fokuserar då på konsten i vår kollektivtrafik. Redan 1957 kom den första konsten i kollektivtrafiken och idag har 94 tunnelbanestationer konst, samt många pendeltågsstationer och bussterminaler. I sommar öppnar också stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan, där 14 konstnärer har varit med och utformat miljöerna. På Kulturnatten kommer konstguiden och författaren Marie Andersson och berättar om konsten i kollektivtrafiken under 60 år och visar ett rikt bildmaterial med exempel från olika decennier.

Under kvällen har vi också visningar av Stockholmsrummet där våra guider berättar om hur och var Stockholm växer och om de aktuella och kommande byggprojekten runt om i stan.

19:00 Konsten i kollektivtrafiken
21:00 Konsten i kollektivtrafiken
Visning av Stockholmsrummet varje halvtimme mellan 18:30 och 23:30.

Prata med staden

Inför ditt besök

Foto: Fredrik Persson
Foto: Fredrik Persson
Foto: Fredrik Persson

In English