8, Radhus Schlytersvägen

Den spetsiga takvinkeln och det stora runda fönstret till vindsvåningens loft ger de här radhusen en högst egen karaktär. Bild: Note Design Studio
Den spetsiga takvinkeln och det stora runda fönstret till vindsvåningens loft ger de här radhusen en högst egen karaktär. Bild: Note Design Studio

Tre skarpskuret formade radhus bidrar till förtätningen och förändringen av Aspuddens gamla förstadsbebyggelse.

Fakta

Projekt: Radhus, Schlytersvägen
Typ av projekt: Radhus
Fastighet: Staven 6
Adress: Schlytersvägen 5, 7 och 9
Stadsdel: Aspudden
Byggherre: Boform
Arkitekt: SR-K AB (Scott Rasmusson Källander)
Ägare: Brf Ferdinand

Beskrivning

Längst ut och längst upp i Aspudden, på gränsen till Gröndal, övergår lamellhusen från 1940-talet i en heterogen egnahemsbebyggelse.

På platsen för tre egnahem från 1940-talet har här byggts tre radhus med vardera fem lägenheter på mellan 107 och 153 kvm.

Utsikten är milsvid. De parallella längorna och sadeltaksformen har radhusen gemensamt med lamellhusen intill, men med sin ovanliga planlösning och utsökta detaljutformning är de en del av Aspuddens allt starkare hipphetsfaktor.

Genom halvplansförskjutningar mellan husets sidor fås rumshöjder från 2,4 till 3,6 meter. Fönstren är stora, ytterligare förstärkt av det överstora runda fönstret till loftet/vardagsrummet.

Den putsade volymen är skarpskuren, utan taksprång, och taket är ett brädtak.

Bilder och karta

På platsen för tre egna hemshus från 1940-talet står nu tre radhus. Foto: Lennart Johansson
På platsen för tre egna hemshus från 1940-talet står nu tre radhus. Foto: Lennart Johansson
De parallella längorna och sadeltak har radhusen gemensamt med lamellerna intill. Foto: Lennart Johansson
De parallella längorna och sadeltak har radhusen gemensamt med lamellerna intill. Foto: Lennart Johansson
De tre radhusen har fem lägenheter var. Bild: Note Design Studio
De tre radhusen har fem lägenheter var. Bild: Note Design Studio
Den spetsiga takvinkeln och det stora runda fönstret till vindsvåningens loft ger de här radhusen en högst egen karaktär. Bild: Note Design Studio
Den spetsiga takvinkeln och det stora runda fönstret till vindsvåningens loft ger de här radhusen en högst egen karaktär. Bild: Note Design Studio
Inom en enkel volym med släta gråa ytor och varm träfärg finns en överraskande rumslig komplexitet. Bild: Note Design Studio
Inom en enkel volym med släta gråa ytor och varm träfärg finns en överraskande rumslig komplexitet. Bild: Note Design Studio
Den putsade volymen är skarpskuren utan taksprång. Bild: Note Design Studio
Den putsade volymen är skarpskuren utan taksprång. Bild: Note Design Studio
Stora fönster förstärks av det överstora runda fönstret till loftet/vardagsrummet. Bild: Note Design Studio
Stora fönster förstärks av det överstora runda fönstret till loftet/vardagsrummet. Bild: Note Design Studio
Radhusen ligger på Schlytersvägen 5, 7 och 9.
Radhusen ligger på Schlytersvägen 5, 7 och 9.

Juryns kommentar

 

Tre radhuslängor i fint samspel med omgivningen som också bidrar till ett samtida uttryck i Aspudden. De är solitärer som samtidigt smälter in och berör, både på nära håll och på distans. Utförandet är rent och sakligt men med en twist. Husen betraktas med ett leende på läpparna.

Uppdaterad