Modellvillan, Årets Stockholmsbyggnad 2017 Bild: Erik Lefvander

Modellvillan är Årets Stockholmsbyggnad 2017

Årets Stockholmsbyggnad är ett pris och en årlig tävling. Stockholmarna röstar fram sin favorit bland byggnader, parker, infrastrukturanläggningar och annat som färdigställts under 2016.

Det var länge jämnt – men till slut blev det Modellvillan i Enskede som stockholmarna röstade fram till överlägsen segrare i kampen om Årets Stockholmsbyggnad 2017.

För åttonde året i rad arrangerar Stockholms stad tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Av de tio finalisterna som juryn gallrat fram har stockholmarna nu röstat fram vinnaren av 2017 års pris: Modellvillan.

– Det är en värdig vinnare – ett vackert hus som fint smälter in i omgivningen. Det är också roligt att vi slog rekord i antalet röster, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert.

Vinnarna från vänster: Bo Jacobsen, Arkitema Architects, Einar Janson, Titania, Ola Göransson, Arkitema Architects, Roger Mogert, juryns ordförande och stadsbyggnadsborgarråd, Nikan Ghahremani, Titania, Hamid Ghahremani, Titania.

- Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad, säger Ola Göransson, partner och ansvarig arkitekt på Arkitema Architects.

Juryns kommentar

Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera

Modellvillan vann till slut tävlingen överlägset med över 4 600 av de 10 275 rösterna. Tvåa kom Kungliga Musikhögskolan med nästan 1 600 röster.

Tanken med tävlingen är att skapa engagemang för det moderna Stockholm – och att uppmuntra till diskussion om hur vi vill att vår huvudstad ska se ut.

– Staden växer och vi behöver många nya bostäder, men även service, infrastruktur och mycket annat. För att klara detta vill vi involvera stockholmarna. Vi vill diskutera och kommunicera stadsbyggnadsfrågor. Tävlingen är en viktig del i det arbetet, säger stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi.

Ritad av Arkitema Architects

Modellvillan är ritad av Arkitema Architects. Byggherre är Titania.

- Utmaningen var att skapa ett traditionellt hus med ett samtida uttryck som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Resultatet blev ”tradition with a twist” och det är fantastiskt kul att grannar och folk i området gillar huset, säger Ola Göransson, på Arkitema Architects.

- Att Modellvillan får Stockholmarnas eget arkitekturpris är extra roligt. Det kan ofta vara kontroversiellt att lägga till en årsring till staden, men de flesta har uppskattat hur den moderna tillbyggnaden som ersatt en sliten industrilokal kompletterar området, säger Nikan Ghahremani, projektchef på Titania.

Modellvillan fick sitt pris i form av en graverad plakett i brons föreställande tornet på Stadshuset i Stockholm. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert vid en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, den 1 juni, 2017.

Finalister 2017

De tio finalisterna som presenterades av juryn fick tillsammans 10 275 röster.

Rösterna fördelades enligt följande:

 1. Byggnad 7. Modellvillan. 4 629 röster.
 2. Byggnad 6. Kungliga Musikhögskolan. 1 582 röster
 3. Byggnad 1. Bro över Rinkebystråket. 807 röster.
 4. Byggnad 5. Husarviksgatan. 785 röster.
 5. Byggnad 10. Tillfällig saluhall Östermalmstorg. 567 röster.
 6. Byggnad 9. Stockholm Continental. 558 röster.
 7. Byggnad 8. Radhus Schlytersvägen. 542 röster.
 8. Byggnad 3. Förskolan Ferdinand. 312 röster.
 9. Byggnad 4. Grythundsgatan. 260 röster.
 10. Byggnad 2. Flerbostadshus Vällingby. 233 röster.

Om tävlingen

Varje år färdigställs hundratals byggnader i det växande Stockholm. Flera av dem är värda att uppmärksammas för sin skönhet och sitt bidrag till stadens utveckling med nya mötesplatser, ny miljöteknik och nya funktioner.

Tävlingen börjar med att alla får nominera byggnader. En jury väljer ut tio finalister som sedan tävlar om priset. Juryn utgår från byggnadernas arkitektur, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm. Vinnaren koras i en omröstning där alla får delta.

Bilder och karta

I kanten av Enskededalens småhusområde ligger några små stadsmässiga flerbostadshus från 1920-talet som nu har fått en komplettering i trä. Bild: Erik Lefvander
I kanten av Enskededalens småhusområde ligger några små stadsmässiga flerbostadshus från 1920-talet som nu har fått en kompletterande ny byggnad i trä. Bild: Erik Lefvander
Det lilla huset rymmer åtta små lägenheter, varav hälften etagelägenheter med takkupor. Bild: Erik Lefvander
Det lilla huset rymmer åtta små lägenheter, varav hälften etagelägenheter med takkupor. Bild: Erik Lefvander
Det brant lutande taket med vinkel. Bild: Erik Lefvander
Det brant lutande taket med vinkel. Bild: Erik Lefvander
Den släta träpanelen i än så länge gyllengult lärkträ sticker ut i den närmaste omgivningens putsarkitektur. Fasade kommer vartefter att gråna. Bild: Erik Lefvander
Den släta träpanelen i än så länge gyllengult lärkträ sticker ut i den närmaste omgivningens putsarkitektur. Fasaden kommer vartefter att gråna. Bild: Erik Lefvander
Den så kallade Modellvillan ligger på Gamla Tyresövägen 310.
Den så kallade Modellvillan ligger på Gamla Tyresövägen 310.

Tidigare vinnare

Högupplösta bilder

Ladda ner högupplösta bilder på finalisterna och tidigare vinnare på Mynewsdesk.
Högupplösta bilder på Mynewsdesk

Kontakt

Henrik Brånstad

Pressansvarig, stadsbyggnadskontoret

Marie Månsson

Kommunikationschef, stadsbyggnadskontoret

Uppdaterad